Publikováno

Klasické natahovací budíky | Classic spring driven alarm clocks

Našli jste starý budík a přemýšlíte co s ním? V posledních letech se mechanické budíky stávají zajímavým doplňkem moderních interiérů. Někteří se v duchu retro nebo vintage módy dokonce vrací k jejich používání, a tak jim tikají na nočních stolcích.Pokud přeci jen budík nevyužijete, můžete nám jej nabídnout ke koupi. V některých případech vykupujeme i nefunkční typy. Poradit se můžete zde.

Mezi nejčastější patří samozřejmě ty, jež vznikly v československých podnicích Chronotechna a Prim. Nenechte se ale zmást, jako vývozní zboží měly občas i označení Trevis, Anker, Splendex, Blessing, Starlux a jiné. Dále jsou hojně zastoupené budíky ruské provenience, jež mají soukolí uložené v kamených lůžkách. Jsou to například stroje Slava.

Budíky, jež jsou sběratelsky vyhledávané, vznikaly od roku konce 19. století ve švýcarských, rakousných a německých dílnách. Firma Junghans produkovala běžné plechové bubnové budíky s jedním zvonkem nebo i budíky atypické, o kterých si řekneme níže. Švýcaři dbali především na střídmý vzhled, použití kvalitnějšího materiálu pro schránku i stroj.

In last years classical mechanical alarm clocks are popular again. If you preffer antique, vintage or retro style for you interior, alarms can be nice decoration. Most favourite pieces, which you can find inside CLOCK GALLERY also are Prim – made in Czechoslovakia. If you search best souvenirs from Prague, Prim should be the winner. Another searchable items are art nouveau or art deco alarm clocks. They were produced mostly in Switzerland. Nice, simple and cool looking designs.

Jak nařídit starý budík | How to set up alarm classic alarm clock?

Vždy závisí od typu strojku. Nejčastěji se budíky ovládají čtyřmi řídítky na zadní straně. Pravidlem bývá, že dvě pro natahování per, aby budík šel i zvonil, jsou doplněna křidélky pro lepší uchopení a otáčení. Řízení ruček a buzení již tolik síly nevyžaduje a tak jsou zbylá dvě pouze rýhována. Při natahování nebo řízení budíku je nutné respektovat šipky směru otáčení, jež bývají u řídítek natištěny nebo vyraženy. Zřídka je směr řízení natištěn i na číselníku. Některé budíky jsou doplněné vypínacím mechanismem. Má podobu vodorovné páčky pod zvonkem nebo tlačítka na vrchní či zadní straně.

The most common way how to set up an alarm clock is by four keys on backside. By the rule two keys for wounding two springs are winged, other two for setting alarm and time are just grooved. Each spring you have to wound in direction by an arrow on backside. Some of the alarms have horizontal stoping lever or button on the top of the alarm.

Sběratelské budíky | Rare collectible alarm clocks

Mnoho sběratelů lákají budíky atypické. Takové, jež jsou něčím zvláštní. Na číselníku mají například pohyblivé figurky – automaty, jsou doplněné tištěným motivem a kolorované. Většinou jsou připojeny na budicí ústrojí (tahání ospalce z postele, dvojice vrhá kostkami) nebo jicí (pohyb očí na hlavě vyobrazené postavy, otáčení artisty na hrazdě, klovající ptáčci, kováři tlučící kladivy a jiné). Dalšími zvláštnostmi bývá způsob zvonění. Od skupin zvonečků napodobujících zvonkohry, trumpety až po plechové sirény.

Many collectors try to find extraordinary pieces on antique markets. There are for example alarm clocks with printed colored dials and moving figures – automata. Mostly they are connected to ring clockwork (getting up from bed, playing cubes) or the main clockwork (moving eyes, circus artist, birds, blacksmiths and others). Next curiosities are couple of bells, trumpet or metal sirene.

Kde koupit klasický natahovací budík? | Where to buy mechanical alarm clock in Prague?

Občas jsou nové produkty k dostání v běžném hodinářství. V CLOCK GALLERY však máme široký sortiment těch starých, vyráběných od počátku až do 80./90. let 20. století. Od méně známých značek až po ty nejvíce rozšířené jako byly Junghans, Kienzle, Chronotechna, Prim, Trevis, Anker, Slava.

Time to time you can buy new made ones in ordinary watchmaker’s. At CLOCK GALLERY we offer wide range of old spring driven pieces. They were produced from the beginning till the end of 20th century. Some brands are unknown, some are famous. Like Junghans, Kienzle, Chronotechna, Prim, Trevis, Anker or Slava.

Mechanické budíky čistíme a seřizujeme. Většina dokáže, vzhledem ke svému stáří, ukazovat čas docela přesně. Jsou nejen praktickou pomůckou, ale i retro předmětem, jež příjemně doplní i moderní interiér nebo se stane vhodným dárkem pro přítele, přítelkyni nebo starší děti, které mají zájem o staré technické kuriozity.

We service all of them. Most of the alarm clocks can show time very precisely in spite of their age. It is not just useful vintage object. Some people also put them as a vintage pieces into modern interiors. Quite often they become a present or gift for men, women of best friend.

 

CLOCK GALLERY s.r.o.
IČ: 081 77 341
Mozarteum, Jungmannova 748/30,
110 00 Praha – Staré Město

E-mail | info@clockgallery.cz
Facebook | fb.com/clockgallery.cz
Messenger | m.me/clockgallery.cz
Instagram | @clock_gallery

 

Please follow and like us:

13 komentářů u „Klasické natahovací budíky | Classic spring driven alarm clocks

  1. Vyměňujete i budíková pera?

    1. Bohužel, žádný hodinářský servis neprovádíme. V případě starého pudíku musíte promyslet, zda se vyplatí jej opravovat. Náklady často překročí hodnotu předmětu.

  2. Určitě doporučuji tento obchod v Mozarteu. Milá obsluha mi našla malý budíček, který mi dělá radost ;).

  3. Hezké ráno, mám vystaveno několik budíků a u některých není nahoře takový ten čudlík na zastavení. Mohu je u vás koupit? Abych měla sbírku kompletní.

    1. Dobrý den, shánění tlačítek je velmi náročné. Pokud máte budíky jen na dekoraci, nechal bych to tak. Tlačítka jsou většinou to první, co se u budíků ztrácí.

  4. Mám budík, který nemá prasklá pera, ale stejně nefunguje. V čem může být problém?

    1. Problémů může být více. Může být zatuhlý olej nebo je budík uvnitř mechanicky poškozený. Některé tipy budeme brzy uveřejňovat v rámci naší Akademie Mozarteum. Tak nás můžete sledovat třeba na YouTube:

  5. Pěkná videa už vás sleduji na Youtube. Držím palce. Jiřina

  6. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
    Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such info
    much. I was looking for this certain information for a long time.
    Thank you and good luck.

  7. Dobrý den, sháním natahovací budík pro dceru. Můžete mi s tím pomoci? Chce přesně tyto natahovací , jak o nich píšete

  8. I love them, it is so funny. Have to visit you. 🙂

  9. dobry den prosim vas ,mam doma 4 natahovatelne budiky..na jednom jsou jen prekrizene sipy a zadne jine oznaceni a druhy take bez oznaceni,ale je tam datum ze 1938…ten prvni se sipy je bez skla a druhy se sklem..mohl bych vas poprosit,zdali byste nevedeli o jaky druh jde?popripade zaslu fotografii obou..dekuji mej te se nashledanou

    1. Hezké dopoledne, jedná se o produkci Hamburg Amerikanische Uhrenfabrik (Hamburg American Clock Company) ve Schrambergu. Firma produkovala tyto předměty v letech 1883-1930.Po roce 1930 se spojila s firmou Junghans.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The maximum upload file size: 1 MB.
You can upload: image, other.