Publikováno

PRIM – původní české hodinky v Praze | vintage czech watches from Prague

V České republice patří dodnes k nejoblíbenějším značka Prim. Toto označení získaly tradiční československé hodinky, jež vznikaly v Novém Městě nad Metují a stále patří k vyhledávaným artiklům. Jsou kompletně vyráběny na území naší republiky a nikdy neobsahovaly součástky dovezené ze zahraničí. Základy továrny byly položeny po 2. světové válce. Ještě dnes můžeme sehnat mnoho modelů, které byly vyrobeny dokonce už před 70 lety.

In Czech Republic there is an operating watch manufacturer Prim, one of the few that still makes watches manually based on traditional methods. That means that the watches do not contain any cheap mechanisms from Asia, but the complete watch, including the mechanism, is manufactured in the local factory. The company was established after IIWW and till today, you can buy watch models that have been manufactured for more than 70 years.

Trocha historie | A bit of history

Poprvé se o vzniku první československé továrny na hodinky začalo uvažovat již v roce 1948. O dva roky později byla v Novém Městě nad Metují skutečně založena. V roce 1957 byl vyroben první prototyp hodinek s názvem Spartak a v roce 1958 se pod označením Prim objevily na pultech prodejen.

First ideas about czech watch company are from year 1948. Two years later company was established in Nove Mesto nad Metuji. In 1957 they made firs example of watches under name Spartak. Since 1958 they become very popular items at watchmaker’s.

Jak natahovat a řídit hodinky Prim? | Hot to wind and set up mechanical watches Prim?

Všechny mechanické hodinky se natahují otáčením korunky ve směru hodinových ručiček. Jakmile pocítíte při otáčení odpor, hodinky jsou plně nataženy. Uchopením korunky ze spodní strany a jejím vysunutím do jediné polohy je umožněno otáčet ručkami v obou směrech. Poté stačí korunku zacvaknout zpět. Všechny mechanické hodinky by měly být natahovány pravidelně. Nejlépe ráno, před vlastním nošením.

All types of mechanical watches is wound up by turning with crown in clockwise direction. If you will reach the resistance, watches are fully wound. If you catch he crown and carefully eject it into one position, you can set the time by both directions. After you just click the crown back. All of the mechanical watches should be wound regularly. The best is to do it on the morning, before using it.

Nastavení data u hodinek Prim | Setting up a date on Prim watches

Starší kalibry hodinek neumožňují rychlé nastavení data. Jediná možnost je otáčet ručky jedním směrem, dokud není docíleno správného dne v měsíci. Novější kalibry umožňují s datumem pomocí ruček „skákat“. Při nařízení 0:00 by na hodinkách měl datum poskočit o jeden den vzhůru. Při otočení hodinové ručky z půlnoci o 60 min zpět a poté opět dopředu dojde k poskočení na další den.

Older calibers of Prim watches has very simple setting of time. Only possibility is to turn with hands one direction, until you reach the correct date. Newer calibers allow you to set the time more faster. Set the watches to 0:00 and the date will jump to another. After move with hand 60 minutes backward and then again 60 minutes forward. The date will jump again. By repeating of this you will get the correct date faster.

Kde koupit původní mechanické hodinky Prim? | Where to buy a vintage czech Prim watches?

Sháníte vhodný dárek pro kamaráda, ženu nebo studenta? Díky trendům, jež se inspirují v minulosti se stávají oblíbenými i natahovací hodinky. Lidé je nyní i více upřednostňují před tzv. „chytrými“ hodinkami, jež je mnohdy spíše stresují. Staré předměty mají jedinečné kouzlo. Již si prošly svou historií a udržují si, oproti moderním výrobkům, nemalou hodnotu. Ve vybraných sběratelských modelech mají tak i jejich uživatelé uložené peníze, jež se jim zúročují. V CLOCK GALLERY se snažíme nabídnout široké spektrum modelů i  sběratelských exemplářů, například hodinek Prim Pavouk, Prim Sport, Prim Diplomat a dalších. Nově nabízíme i dárkové balení s pamětní dřevěnou krabičkou.

Are you searching perfect gift for men, women or student? Vintage watches Prim are the best choise. They have mechanical movements, which is now more popular than smartwatches. Nice retro designs will bring you to previous, not stressfull ages. Antique object has own special magic and they keep its value. At CLOCK GALLERY we are offering big selection of watches from each era together with rare and extraordinary collectors pieces, for example Prim Spider, Prim Sport or Prim Diplomat. Now we have in stock also decorative wooden gift boxes with engraving of our logo.

CLOCK GALLERY s.r.o.
IČ: 081 77 341
Mozarteum, Jungmannova 748/30,
110 00 Praha – Staré Město

E-mail | info@clockgallery.cz
Facebook | fb.com/clockgallery.cz
Messenger | m.me/clockgallery.cz
Instagram | @clock_gallery
Please follow and like us:

21 komentářů u „PRIM – původní české hodinky v Praze | vintage czech watches from Prague

  1. I dont even know it is czech design! I definitelly recomend thi shop, owner is very kind person. If you search vintage watches in Prag, visit them…Lucy

  2. Glad I found this page. I was in shop several times and finally I found nice piece. Prim Sport I 😉

  3. 好人 🙂
    我買了Prime
    传统的PRIM手表
    在东波希米亚 我们还多停留一会儿。在梅图耶河畔的新城至今还有手工钟表师,是至今为数不多的一种根据传统方法手工制作手表的工艺。这说明,这些手表并非出自亚洲的廉价机器,手表及机器完整的配合到最后一个螺丝,都出自这里的工厂。它们不属于您从捷克共和国带回家的最便宜的纪念品,但可以确定,您拥有一件诚实的手工艺精品。即使在今天,您仍然可以购买到超过70年的手表型号。

  4. Provádíte i servis hodinek? Potřeboval bych sehnat nové sklíčko.

    1. Dobrý večer, hodinářský servis bohužel neprovádíme, ale určitě se u nás zastavte, rádi Vám poradíme, na koho se obrátit.

  5. Krásné kousky. Dnes se vyrábí pod značkou Manufacture PRIM 1949. Některé jsou neuvěřitelně zachovalé

  6. I was talking with a watchmaker and he spoke about some nice rubber watch straps for Prim you have. Can you ship them also? I will need stram for my Rolex Submariner

    1. Hi Dave, what size was a previous one? I am iffrait it will not fit, but who knows. Send me dimensions, please ;).

  7. Máte nyní v nabídce Prim Diplomat? Sháním je pro tatínka, děkuji.

    1. Dobrý den, aktuálně máme dokonce dva exempláře v rozdílném stavu. Nejlepší bude, když je porovnáte osobně. Třeba se Vám jedny z nich zalíbí a udělají na Vánoce radost :-).

  8. Dobrý den, měli byste zájem o nějaké staré hodinky Prim po mém otci?

    1. Dobrý den, ano měli. Stačí zaslat fotografie na info@clockgallery.cz nebo je přineste rovnou ukázat.

  9. Dobrý den, nedávkou jsem koupil od jednoho obchodníka Prim Spartak. Mohu se přijít poradit ohledně jejich pravosti?

    1. Určitě je můžete donést, případně můžeme i kontaktovat kolegy, jež se přímo na Primky specializují.

  10. Dobrý den, budete ještě realizovat setkání s p. Liborem Hovorkou? Naposledy to bylo moc milé. Těším se na další akce.

    1. Další akce Vám neunikne, pokud nás budete sledovat na facebooku prodejny nebo naší Akademie Mozarteum. Těšíme se na viděnou.

  11. poridil jsem u vas krasne Prim brusel ve vynikajicim stavu, bohuzel jsem si svou hlouposti utrhl korunku. mohu je donest na opravu? machon

    1. Dobrý den, pro zboží zakoupené u nás Vám samozřejmě opravu zajistíme. Doneste hodinky do Clock Gallery, Jungmannova ulice 748/30, Praha

  12. I think you are best boys for Prim watches :-D. my watch still works without any problem

  13. Máte na skladě Prim Sport 1? Delší dobu sháním,ale v pěkném stavu.

  14. Elegantni, klasicke  hodinky   od ceske znacky PRIM  jsou idealnim doplnkem spolecenskeho i lezerniho outfitu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The maximum upload file size: 1 MB.
You can upload: image, other.