Publikováno

Miloš Nosek a jeho neotřelý pohled na sluneční hodiny


Od konce roku 2020 máte v Clock Gallery možnost poznat novou publikaci o slunečních hodinách. Její autor, Miloš Nosek, se slunečními hodinami zabývá již 30 let. Podílel jsem se na vzniku či obnově více než 150 ti hodin. V knize předkládá nabyté vědomosti a příbližuje je srozumitelnou formou širšímu okruhu čtenářů. Jsme hrdí, že jsme se na vzniku knihy mohli také podílet. Další zajímavé publikace o hodinách naleznete zde

Sluneční hodiny jsou krásnou ozdobou budov i veřejných prostranství. Odborná veřejnost však odhaduje, že každé třetí jsou chybné a nefungují správně. Jak je poznat a jakých chyb se vyvarovat při stavbě vlastních hodin vám ozřejmí tato publikace. V první části vás seznámí s různými typy hodin, časovým rozsahem, kdy jsou funkční, a s údaji, které lze z hodin odečíst. Druhá část se zabývá nejčastějšími typy slunečních hodin a jejich vlastnostmi. Ve třetí části jsou uvedeny zásady, které je třeba při návrhu a realizaci hodin dodržet. V poslední, čtvrté části najdete příklady méně obvyklých řešení hodin z České republiky i celého světa.

„Knihu jsem chtěl napsat tak, aby se po jejím přečtení čtenář v problematice slunečních hodin orientoval. Aby věděl, že takových hodin je řada druhů a věděl jak fungují. Při prvním pohledu se může jevit číselník slunečních hodin pro toho, kdo princip nezná, jako zdánlivá změť čar. Mnohdy jsou již číselníky málo čitelné. Díky veliké rozmanitosti těchto druhů hodin mohou pro nezasvěceného pozorovatele působit až záhadně.“

Miloš Nosek

Proč si pořídit sluneční hodiny?

Ozdobíte dům a sklidíte obdiv kolemjdoucích

Jsou praktické, nejen hezké

Čas dostane nový význam, přestane vás honit, začnete ho pozorovat

Mohou vyjadřovat vaše záliby, životní krédo, ale i symboly rodiny či firmy

Naučíte se mnoho nového o vzájemných pohybech Země a Slunce

Při porovnání časového údaje, odečteného z číselníku slunečních hodin, s náramkovými hodinkami, mohou vzniknout pochybnosti, zda vůbec „jdou“ správně. Seznámený pozorovatel ale ví, proč je mezi časovými údaji rozdíl a v případě slunečních hodin s bohatou gnómonickou náplní může odečíst na hodinách i další údaje. Po přečtení knihy se čtenář může stát oním „zasvěceným“.

Miloš Nosek

O čem se v knize dozvíte?

Nejprve jsou připomenuty základy potřebné pro pochopení činnosti hodin, následuje seznámení s různými typy hodin, časovým rozsahem, kdy jsou funkční a údaji, které lze z hodin odečíst. Ve stručné formě je uvedena historie měření času od místních časů po zavedení časových pásem. Čtenář se dozví, že termín „zimní čas“ je definován zákonem a jaký je rozdíl mezi zimním časem a časem středoevropským (ten co užíváme v období, kdy neplatí letní čas).

Kromě nejčastějších typů slunečních hodin a jejich vlastnostmi jsou uvedeny i méně známé principy hodin. Jsou uvedeny hodiny s číselníky na různých tvarech ploch i hodiny, na kterých pozorovatel sám sobě (polohou svého stínu) určuje čas. Věděli jste, že také existují sluneční hodiny, kdy se čas neurčuje z polohy stínu mezi číslicemi, ale naopak z číslic promítnutých na desku s čárou? I takové hodiny jsou v knize uvedeny.

V knize jsou uvedeny zásady, které je třeba při návrhu a realizaci hodin dodržet. U hodin, kde se poloha hodinových čar dá určit jednoduchým výpočtem, jsou uvedeny příslušné vzorce. Jsou uvedeny i praktické rady pro realizaci hodin.

Rovněž poznáte i méně obvyklá řešení hodin. Pod vlivem domněnky, že stačí jen instalovat ukazatel a zaznamenávat polohu stínu, vznikla řada hodin, které nemohou být funkční. V mnoha případech je škoda vynaložené námahy. Stačilo by se s pravidly gnómoniky seznámit nebo poradit s těmi, co pravidla znají. Čtenář se v knize dočte, jak chybné hodiny poznat.



Please follow and like us:
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The maximum upload file size: 1 MB.
You can upload: image, other.