Publikováno

Jedinečná výstava v Brně! Hodinky, hodiny i budíky Prim

Do 13. 2. je v Technickém muzeu v Brně vystavena unikátní kolekce časoměrných výrobků z Československa, kterou seskupil Libor Hovorka.

Pod názvem PRIMKY a jiná časoměrná zařízení ze sbírky Libora Hovorky představuje muzeum jednu z nejrozsáhlejších sbírek 300 různých druhů hodinových mechanismů: náramkových, kapesních, kuchyňských a dalších. Výstava zahrnuje nejen exponáty zn. Prim, ale také časoměrná zařízení dalších firem, jako např.  národního podniku Chronotechna (Šternberk, Nové Město nad Metují, Chomutov, Brno), Gustav Becker  (Broumov), Josef Tesař Brno, Elektročas Praha, Elchron Polná a Baltig Brno.

Pro všechny zájemce připravilo muzeum také komentované prohlídky s autorem. Kvůli omezené kapacitě doporučujeme zarezervovat místo:

  • v pátek 4. 2. 2022 v 15.00
  • v sobotu 5. 2. 2022 v 10.30

Libor Hovorka začal hodiny sbírat v druhé polovině osmdesátých let minulého století. „V té době jsem pracoval jako vývojový konstruktér v Eltonu,“ říká známý sběratel, „a téma hodinek mne zcela pohltilo. Kromě „Primek“  jsem začal sbírat i hodinky z bývalého Východního Německa a ze Sovětského svazu. Po roce 1990 jsem k tomu přidal hodinky z celého světa a nakonec všechny hodinářské výrobky, které byly vyrobeny na území dnešní České republiky během 20. století.“ Sbírka Libora Hovorky obsahuje stovky kusů exponátů a výstava představuje přes tři sta kusů, z toho kolem sto padesáti kusů hodinek.

Kde se dovědět více informací o hodinkách Prim?

K výstavě nevznikl žádný katalog, ale všechny zájemce upozorňujeme na existenci dvou rozsáhlých monografií.

Knihy o hodinkách a hodinářském průmyslu v Československu

O hodinkách Prim

Snad v každé české domácnosti se dodnes najdou alespoň jedny náramkové hodinky Prim, proč si tedy nevyměřit trochu času i pro poznání jejich pozoruhodné historie?

Kniha s bohatou obrazovou přílohou (obsahuje více než 1100 fotografií) podrobně mapuje vývoj a výrobu náramkových hodinek Prim v období ohraničeném rokem 1954, ve kterém byly vyrobeny první prototypy, a rokem 1994, kdy byly do sériové výroby zařazeny poslední modely využívající strojky vlastní výroby.

Autor, profesním životem spjatý s vývojem, výrobou i porevolučním vzkříšením tohoto legendárního českého produktu, a tudíž osoba k sepsání díla nejpovolanější, prozkoumal úctyhodné množství archivních pramenů a různorodé dokumentace. Zevrubně popsal vznik ikonických modelů Spartak, Prim Orlík, Prim Diplomat, Prim Sport a především jako vůbec první kompletně zpracoval katalog hodinek Prim.

O dějinách československého hodinářského průmyslu

Publikace se zabývá historií české a slovenské hodinářské produkce v letech 1918–1992. Autorovi se podařilo shromáždit obrovské množství informací o jednotlivých výrobcích hodin, hodinek a budíků, o rozvoji průmyslové výroby tohoto odvětví v ČR, ale i o vývoji odborného školství a obchodu.

Pozoruhodné je využití širokého spektra pramenů. Obzvlášť cenné jsou autorovy odborné zkušenosti z mnohaleté praxe v oboru a osobní svědectví pamětníků. Vzhledem k historiografické a muzejně-dokumentační hodnotě je toto dílo přínosem nejen pro všechny zájemce o dějiny hodinářství a českého průmyslu, ale i pomůckou muzejníkům – kurátorům sbírek, ve kterých se doklady hodinářské výroby často vyskytují.

Tyto a další publikace jsou dostupné v hodinářském knihkupectví Clock Gallery.

Kde koupit Primky v Praze?

Pokud vám nestačí si hodinky Prim jen prohlížet nebo si o nich číst, není nic jednoduššího než si pořídit vlastní, které vás mohou těšit i na celý život.

Hodinky československé výroby z let 1960 – 1990 si ve velkém výběru můžete prohlédnout u nás v Clock Gallery, Jungmannova 748/30 v Praze. Pravidelně doplňujeme naši nabídku ca 70 jedinečných modelů. Naleznete mezi nimi i populární vintage Primky se slangovými názvy jako traktor, šupináče, rastr, televize, nebo retro berušky i hulk. Vše prochází nezbytným servisem, a ačkoli jde o „staré zboží“, máte na něj u nás i záruku.

Více o našich Primkách zde

Clock Gallery v Mozarteu v Praze

Výrobce nových českých hodinek tradiční značky Prim, společnost Elton hodinářská nabízí nové modely Primek na adrese Nekázanka 858/3 v Praze.

Please follow and like us:
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The maximum upload file size: 1 MB.
You can upload: image, other.