Publikováno

Za tajemstvím pohybu mechanických figur do Berouna

Od června 2020 se v berounském Muzeu Českého krasu koná netradiční výstava Duše plná koleček. Představuje výběr kuriózních strojů, jež svými mechanismy napodobují živé bytosti. Výstava potrvá do 31. 8. 2020.

Figura pohyblivého pištce © Národní technické muzeum

Nechte se okouzlit svébytným světem mechanického pohybu. Budete mít šanci poznat kuriózní předměty, jejichž podoba i neuvěřitelně komplikované mechanismy dodnes vyvolávají úžas. Uvidíte výběr strojů od 18. století do současnosti, které svými pohyby napodobují přírodní jevy či živé bytosti. Dodnes vzbuzují v lidech zájem a právem jsou považovány za umělecky i řemeslně velmi ceněné rarity.

Kolovrátek s opičí kapelou © Národní technické muzeum

Na výstavě bude k vidění např. terč znázorňující latrínu. „V této části střeleckého terče vidíme mladíka, který sedí v kadibudce. Po zásahu se spustil mechanismus, který velmi naturalisticky ztvárnil, co v té kadibudce provádí,“ vysvětluje autor výstavy Mgr. Pařízek. Prohlédnout si budete moci také hodiny v podobě lidské hlavy s pohyblivýma očima, u jiných hodin tlučou při odbíjení do kovadliny dva kováři. Nechybí ani různé mechanické hračky. „Zajímavostí na pohled i na poslech jsou hrající klícky s mechanickými ptáčky, které jsou velikou sběratelskou vzácností,“ dodává Pařízek.

Výstava seznámí s automaty – pohyblivými figurami, které pochází ze státních i soukromých sbírek z celé České republiky. Mezi nejvzácnější patří jistě předměty zapůjčené díky spulupráci s Národních technickým muzeem, jako pohyblivá opičí kapela nebo originál koně, který vozil děti na letenském kolotoči bezmála sto let. Z Clock Gallery si do Berouna našlo cestu několik starých kukaček nebo pohyblivých zapomenutých dětských hraček.

Výber drobnějších předmětů z berounské výstavy

Součástí výstavy bude také hrací koutek pro děti. Školy a skupiny si mohou objednat tvořivý doprovodný program, při kterém si děti vyrobí pohyblivou figurku. www.muzeum-beroun.cz

Please follow and like us:
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The maximum upload file size: 1 MB.
You can upload: image, other.